KRYPTOVALUUTTOJEN KIRJANPITO

KRYPTOVALUUTTOJEN KIRJANPITO

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Uncategorized

Kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen ja kirjanpitolain mukaan myös kryptovaluuttana tehdyt liiketapahtumat kirjataan kirjanpitoon.

Kryptovaluuttoilla on monia eri käyttötarkoituksia, mikä vaikuttaa siihen, että miten ne kirjataan kirjanpitoon. Ja tämä taas osaltaan vaikuttaa niiden verotukseen. Verotuksen kannalta erittäin olennaista on, liittyvätkö kryptovaluutat elinkeinotoimintaan. Mikäli krypotovaluutat liittyvät niin tällöin niiden osalta koituneet tappiot voidaan vähentää verotuksessa. Kryptovaluuttojen voitot verotetaan aina riippumatta siitä, liittyvätkö ne elinkeinotoimintaan.

Kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen: jos yrityksen kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen täyttää elinkeinotoiminnan tunnusmerkit, kuuluvat ne lähtökohtaisesti yrityksen vaihto-omaisuuteen. Yhtiö voi myös sijoittaa liiketoimintaa varten tarvittavia varojaan kryptovaluuttaan, tällöin ne kuuluvat rahoitusomaisuuteen.

Kryptovaluuttojen louhinta: Louhinnasta vastineeksi saadun kryptovaluutan omaisuuslaji riippuu louhintamenetelmän lisäksi muun muassa yhtiön harjoittaman toiminnan luonteesta. Kryptovaluutan tulolähde ja omaisuuslaji ratkaistaan siten tapauskohtaisesti. Jos Kryptovaluutan louhintaa voidaan katsoa elinkeinotoiminnan tulolähteeseen kuuluvana toimintana, louhinnasta vastineeksi saatu kryptovaluutta kuuluu tällöin yleensä rahoitusomaisuuteen.

Kirjanpitoa ja verottajaa varten valuuttojen arvo pitää muuttaa euromääräiseen muotoon vaihtopäivän kurssilla, mikäli se on saatavilla. Mikäli kurssia ei ole saatavilla, merkitään kirjanpitoon osapuolien sopima arvo.

Asiantuntijamme osaavat käsitellä kryptovaluuttaa Suomen kirjanpitolain mukaisesti oli kyseessä sijoitustoiminta tai valuuttojen louhinta. 

Mikäli kaipaat apua kryptovaluuttojen kirjanpidon kanssa, niin olethan yhteydessä meihin. Meillä käy maksuvälineenä myös kryptovaluutat!